Jak připravit zvíře na ošetření?

15.06.2018 11:55

 

Je nutné zvíře na ošetření pomocí Dornovy metody nějak připravovat? A jestli ano, tak jak?

To je otázka, kterou si většina majitelů, terapeutů a veterinářů asi běžně nepokládá, ale vzhledem k tomu, že se mimo jiné zabývám nápravou problematických pacientů (více v rubrice  Kůň, vzorný pacient ), nedá mi to, abych toto téma lehce nenaťukla.

 

Ošetření Dornovou metodou (stejně jako ostatní manuální techniky) je velice kontaktní záležitost. Terapeut vstupuje do osobního prostoru zvířete a manipuluje s jeho tělem. Zvíře, které má být ošetřeno Dornovou metodou, by mělo být zvyklé na lidský kontakt a běžnou manipulaci. Pokud je ošetřováno z důvodů nějakého zdravotního problému, může při ošetřování bolestivého místa reagovat podrážděně až agresivně, přestože je za normálních okolností klidné. Každému zvířeti nemusejí být příjemné doteky, nebo blízkost cizího člověka. Pokud předvedete k ošetření agresivního psa, koně, nebo jiné zvíře, upozorměte, prosím, na tuto skutečnost terapeuta. V takovém případě se od majitele očekává, že bude schopen zvíře zvládnout. Buďte si, prosím, vědomi toho, že terapeut není povinen ošetřit zvíře, nebo pokračovat v terapii zvířete, které je pro něj v danou chvíli nebezpečné.

 

Z výše uvedených důvodů je vhodné mít s sebou pro psa náhubek, samozřejmostí je obojek a vodítko, v případě koně dobře padnoucí ohlávka a vodítko.

 

Místo pro ošetření

Pro terapii je důležité vybrat klidné místo, kde je zároveň dostatek prostoru (situace, kdy terapeut dojíždí k vám). Pro ošetření psa vyberte prostornou místnost, nebo venkovní prostor (se psem se pracuje na zemi) a připravte si izolační, ale ne příliš měkkou podložkou (matraci). Koně lze ošetřovat jak venku, tak v boxe, v přístřešku, nebo ve stájové uličce. Není vhodné ošetřování v době krmení, nebo na místě, kudy v době ošetření potřebují procházet lidé, nebo koně. 

 

Pohybový režim před ošetřením

U zvířete s pohybovými problémy je individuální a záleží na doporučení jeho ošetřujícího veterináře. U zvířete, které jde na preventivní ošetření je vhodné, aby bylo mírně vypohybované a vyvenčené. U psa je dostačující krátká procházka, na které se pes může proběhnout a vyvenčit, u koně nenáročné vylonžování nebo pobyt ve výběhu.