Jak přežít oslavy konce roku

13.12.2015 21:53

 

    Převážná většina z nás se těší na oslavy spojené s loučením se starým rokem a vítáním toho nového. V tom s námi ale naši čtyřnozí přátelé nejsou většinou zajedno, a tak je toto období často spojeno se zvýšeným výskytem úrazů a útěků vyděšených domácích zvířat. Proto si pojďme shrnout, jaké nástrahy na naše koně na konci roku čekají, a jak se na ně připravit.

 

Nad prahem

    Důležitá fakta na úvod: Koně maji několikanásobně bystřejší smysly než lidé. Zvířata vystavená stresujícímu podnětu reagují po překročení stresového prahu instinktivně. Tyto instinktivní reakce jsou známé jako FFF, tedy fright, flight, fight, což v překladu znamená úlek a zmrznutí, útěk, nebo boj. U koní, jakožto původně kořistních zvířat, logicky převládá útěkový reflex (flight) - koně nad prahem stresu se často chovají, jako když "nevidí, neslyší", jejich autonomní nervový systém směřuje veškerou energii organismu k jedinému cíli a tím je únik do bezpečí. To byla v minulosti velmi účinná strategie proti predátorům, ovšem ne v dnešní době boxů, ohradníků, silnic, dálnic, vlakových tratí a dalších nástrah. Pokud máte více koní, nesmíte zapomínat, jak silně mají tato zvířata vyvinutý stádový pud - pokud jeden kůň vyhodnotí situaci jako nebezpečnou, zpravidla utíkají všichni. Výše popsané chování je doprovázeno zvýšením stresových hormonů, jejichž opětovný návrat do normální hladiny může trvat i několik dní.

(Více v chystaném semináři o strachu u koní.)

 

Přivítejte se svými koňmi Nový rok ve zdraví

    Jak zdůrazňujeme nejen v Kurzu první pomoci, prevence je základ. Proto si ještě před Silvestrem zkontrolujte, zda je prostředí, které Vaši koně obývají, bezpečné.

    Odstraňte vše, o co by se mohl vystrašený, rychle se pohybující kůň zranit. Ukliďte případný nepořádek ve výbězích, spravte roztrhané ohradníky, rozbité napáječky, nenechte nikde trčet hřebíky a podobně.

    Váháte, zda koně nechat venku, nebo ho zavřít do boxu? Koně jsou zvířata zvyku. Denní rutina jim dává pocit bezpečí. Proto se snažte dodržet jejich denní harmongram. Zavřete-li do boxu koně, který je už léta zvyklý být 24 hodin denně na pastvině, vystavujete ho zvýšenému stresu a riziku zranění, či koliky i bez toho, že kolem práskají rachejtle. Naopak kůň, který je zvyklý, že je přes noc v boxe se tam bude cítit bezpečně.

    Ať už budou na pastvině, nebo ve stáji, zabezpečte své koně proti útěku. Zároveň se snažte také zabezpečit objekt proti vniknutí cizích osob, kterým možná alkohol vnuknul nápad koně nakrmit chlebíčky, nebo jim dodal odvahu se na Vašich koních bez Vašeho vědomí povozit.

    U velmi nervózních koní, nebo v oblastech, kde očekáváte monstrózní ohňostroje nedaleko od stáje, zvažte podání uklidňujících prostředků (to vždy raději konzultujte se svým veterinářem).

    Mějte koně pod dohledem. I když se zrovna nechystáte trávit Silvestra ve stáji, nebo bivakovat uprostřed pastviny, neměli byste tuto noc koně nechávat úplně bez dozoru. Pokud nemůžete zajistit dozor osobně, pověřte jinou osobu (stájníka, ošetřovatelku), aby Vám koně zkontrolovala.

    Dbejte na svou bezpečnost. Tato věta provází celý Kurz první pomoci, protože to bývá to první, na co se ve stresových situacích zapomene. Pokud se něco stane, zavolejte si na pomoc vždy minimálně jednoho člověka (který pokud možno není pod vlivem alkoholu). Pokud je Váš kůň opravdu silně vystresovaný, nechte ho v klidu (nechoďte k němu do boxu) a uvědomte veterináře.

    Dopřejte si na Nový rok (před novoroční vyjížďkou) zdravotní procházku: zkontrolujte, zda se na dvoře, nebo ve výbězích neválí zbytky pyrotechniky, střepy, nebo cokoliv dalšího, co by mohlo koním ublížit.

 

Zklidnění koně

  • Sedace: podání tišících léků (sedativ) - vždy koni aplikuje pouze veterinární lékař (ať už je sedace ve formě intravenózní, intramuskulární injekce, nebo pasty). Myslete na to, že sedovaný kůň zpravidla nesmí být po určitou dobu od aplikace sedativ krmen!
  • Zklidňující pasty (neobsahující sedativa): tyto pasty jsou vhodné ke zklidnění nervózních koní nejen na Silvestra, ale i např. při závodech, na výstavách... Obsahují minerály, jako je hořčík, dále směs aminokyselin a vitamínů. Nemají sedativní účinek, pouze koně zklidní. Kůň může být po jejich aplikaci normálně krmen. Může aplikovat i majitel (nejlépe po konzultaci s veterinářem).
  • Bachovy esence jsou čistě přírodní květové výtažky, které harmonizují psychiku a mají příznivé účinky na celkové zdraví zvířat i lidí.  Může je aplikovat sám majitel (nejlépe také po konzultaci s veterinářem), a to nejen koním, ale i ostatním zvířatům, která jsou ohrožena stresem (psům, kočkám), případně také sobě. Osobně je velmi doporučuji - mám s nimi výborné zkušenosti. Okamžitý "sedativní" efekt ale nečekejte. Bachovy esence je dobré podávat delší dobu před očekávanou stresovou situací. Neškodí zdraví a nevzniká na nich závislost.
  • Aromaterapie: Podobný efekt jako Bachovy esence mají i esenciální oleje. Pro zklidnění při strachu lze použít například esenciální oleje z růže, jasmínu, levandule nebo řebříčku.

 

Nečekejte zázraky: Všechny výše uvedené prostředky mají určitou dobu nástupu (čas, který uplyne od podání do efektu) a dobu účinku (čas, po který přípravek ovlivňuje zvíře). Ne vždy lze přípravek podávat opakovaně a prodloužit tak dobu účinku. U velmi vystresovaných zvířat se nemusí zklidňující účinek dostavit, proto přemýšlejte o podání uklidňujících prostředků raději dříve než později.

 

 

 

 

Teď už jen zbývá popřát Vám i Vašim koním šťastné vykročení do Nového roku! Ať je pro Vás rokem splněných snů a nemoci a karamboly, ať se Vám obloukem vyhýbají.